Henry Moore kthehet në shtëpi me një ekspozitë të re të printime nga Henry Moore,  një nga artistët më të dashur në Mbretërinë e Bashkuar të shekullit të 20, e cila u hap në selinë e Këshillit Britanik në Londër më 1 dhjetor 2015 .

Henry Moore Kthehet në Shtëpi e krijuar mbi një turne dy-vjeçare të ekspozitës, Henry Moore - the Printmaker që u hap në Shqipërinë më parë në Galerinë Kombëtare në Tiranë prej 15 shtator deri në 25 tetor 2013.

Gjatë turneut në Shqipëri dhe në gjashtë vende e tjera të ballkanit , Henry Moore - e printmaker u vizitura nga një total prej 80.000 njerëzve, duke zbuluar histori personale të artistëve vendas, kuratorëve, si dhe vizitorëve të muzeve që janë ndikuar nga Henry Moore gjatë shtatë dekadave të fundit. Henry Moore Comes Home eksploron ndikimin e artististevë ndërkombëtar, si dhe tematikat  kryesore që mund të gjenden në grafikat e Henry Moore e në skulpturë .

Burgosur për Henry Moore

Artisti shqiptar, arkitekti dhe shkrimtari Maks Velo u burgos për tetë vjet nga regjimi komunist në Shqipëri për "tendencat moderniste " në 1970 . Në intervistën e tij për Këshillin Britanik, artisti kujton se si ai kishte qenë i ndikuar nga puna e Artistit Britanik Henry Moore dhe pse ajo ende bën një përshtypje të thellë mbi të edhe sot.

Në vitin 1972, një shok fshehurazi më dha një libër që përmban fotografi të punës të Henry Moore. Kjo ishte koha që në Shqipërinë komuniste, kur thjesht të mbajne një libër që tregonte artin perëndimor "dekadente " ishte një rrezik i konsiderueshëm. Kjo ishte hera e parë që e pashë vizatimet, printime dhe skulpturat e Henry Moore ku kam qenë thellësisht prekur . "

In 1978, I was arrested and interrogated for six months after being accused of ‘modernist tendencies’ such as being influenced by Henry Moore’s art. The communist regime regarded Western contemporary art as an attack on Socialist Realism, the only officially approved form of art in Albania. My entire collection of paintings, sculptures and collectibles was brutally destroyed. I was released from prison eight years later, in 1986, and sent to work in a factory in Tirana.

Në fillim të viteve 1990 kam pasur një studio në Montmartre në Paris . Në qershor të vitit 1992 një ekspozitë e madhe në natyrë me 36 skulptura nga Moore . Unë kam qenë aq i impresionuar sa edhe sot unë mund të kujtoj skulpturat e tij në mënyrë të qartë .

Për mua , puna  e HenryMoore është plot harmoni , qetësi dhe përsosmëri.

Intervista e Maks Velo dhënë Këshillit Britanik ,Voices , Prill 2014

Shpërndani në rrjetet sociale