Mark Piggott i Bordit të Trajnimit të Industrisë së Ndërtimit shkruan për zhvillimin dhe trajnimin për praktikantin e vitit si dhe zhvillimin dhe trajnimin e Jessica Lea me Murphy Group.

23-vjeçarja Jessica Lea nga St Helens, Merseyside ka një mesazh për çdo grua tjetër të re që dëshiron t’i bashkohet industrisë së ndërtimtarisë në Mbretërinë e Bashkuar: “Bëjeni hapin”

Jessica, e cila kishte përfunduar studimet e biznesit dhe po bënte art në shkollë, tha se ajo e do shumëllojshmërinë dhe kënaqësinë e punës që ajo e ka si asistente inxhiniere me Grupin Murphy dhe është duke lulëzuar në atë që tradicionalisht është parë si industri e dominuar nga meshkujt. 

“Po kaloj shumë mirë me kolegët e mi," thotë Jessica, duke folur me telefon nga Universiteti i Boltonit, ku po studion një ditë në javë. “Ka shumë gra që tani hyjnë në industri dhe puna është me të vërtetë e larmishme. Për momentin jam duke punuar në projekte në të gjithë vendin dhe jam duke studiuar. Në fakt, problemi i vetëm që kam është mungesa e kohës së lirë!"

Mësimi praktik - rruga më e mirë për shumë njerëz

Jessica tashmë po ndërton një CV mbresëlënëse. Sidoqoftë, ajo këshillon gratë tjera që shpresojnë të hyjnë në industri që ta marrin në konsideratë mësimin praktik.

“Rruga e mësimit praktik ishte sigurisht më e mira për mua", thotë Jessica. Para se të fillonte punën me orar të plotë, ajo mori kualifikim BTEC në Inxhinierinë e Ndërtimit në Wigan dhe Leigh College.

Jessica ka fituar tashmë një numër shpërblimesh për përpjekjet e saj, së fundmi duke u emëruar Praktikantja e vitit për Northwest nga Bordi i Trajnimit të Industrisë së Ndërtimtarisë (CITB). 

Mundësi të reja

Përvoja e saj tregon se si industria e ndërtimit po bëhet e larmishme për të tërhequr prurje të reja. Ekzistojnë mundësi në rritje që njerëzit me prejardhje jo-tradicionale t'i bashkohen ndërtimtarisë sepse:

  • 150,000 vende të reja pune pritet të krijohen  gjatë pesë viteve të ardhshme
  • punëtorët e moshuar po përballen me pensionim
  • ndryshimet në politikat e migrimit të brendshëm në Britani të Madhe mund të zvogëlojnë qasjen tek punëtorët e kualifikuar.

Vetë industria po bëhet gjithnjë e më e moderne dhe me teknologji të lartë, me mundësi të panumërta për përparimin në karrierë.

Aftësitë e Jessica-s janë aq shumë të kërkuara sa që ajo ndonjëherë punon në ndërrime të natës, megjithëse menjëherë e thekson se punëdhënësi i saj u siguron inxhinierëve transport që të mund të udhëtojnë në mënyrë të sigurt deri dhe nga nga vendi i punës. Këtë vit, ajo ka zgjedhur të punojë në ndërrimin e natës edhe gjatë Krishtlindjeve.

Jessica pret të përfundojë fakultetin në vitin 2023 dhe të bëhet inxhiniere e kualifikuar - pas së cilës do t’i hapen të gjitha mundësitë. “Kur të jem i kualifikuar, do të doja të bëhesha inxhiniere e tubacioneve ose të merrem me menaxhim të ndërtimit", thotë ajo. “Ndërtimtaria është parë prej kohësh si industri e dominuar nga meshkujt, por gjithçka po ndryshon tani."