©

Mat Wright

Partneri ynë, Fondacioni Thomson, siguron mentorim, trajnim dhe mbështetje ekspertësh për mediat në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Bazuar në përvojën e tyre, duke punuar me mbi 130 profesionistë të medias dhe gati 60 media në të gjithë rajonin, përmes projektit Media për të Gjithë, ata kanë zhvilluar uebfaqen e Journalift. Është një qendër burimesh falas online, e krijuar për gazetarë, profesionistë, pronarë dhe ekspertë të mediave për të mbështetur zhvillimin e biznesit, rritjen dhe qëndrueshmërinë e mediave të tyre. 

Faqja e internetit ofron kurse dhe seminare të mësimit elektronik që mbulojnë operacionet dhe zhvillimin e biznesit të mediave, mjetet dhe teknikat editoriale, studimet e rasteve, mjetet dixhitale në internet dhe shkëmbimin praktik të njohurive dhe përvojave, duke mbuluar si sukseset ashtu edhe dështimet. Journalift ofrohet në gjuhën shqipe, boshnjake, serbe, maqedonase malazeze dhe angleze. 

Lajme nga kanalet tona transmetuese

Fondacioni Thomson punon me 85 kanale në të gjithë rajonin. Ata shfaqin rregullisht qasjet e ndryshme që mediat po marrin për të rritur audiencen e tyre dhe për të zhvilluar produkte dhe shërbime të reja. Uebfaqet e reja, podkastet, videot, dokumentarët, bordet e punës dhe transmetimi i drejtpërdrejtë, janë vetëm disa nga aktivitetet e ndryshme që projekti Media për të Gjithë ka mbështetur. 

Mund të mësoni më shumë në platformën Journalift, por gjithashtu mund të lexoni disa nga historitë e suksesit lokal nga projekti Media për të Gjithë këtu.

Shqipëria

Trajnimi i brezit të ardhshëm të gazetarëve, "Në Shesh"

Citizens Channel nga Tirana ka prezantuar platformën e saj të mësimit elektronik të quajtur Sheshit ("Në shesh" në gjuhën shqipe) e cila ka për qëllim gazetarët e rinj, studentët, aktivistët dhe qytetarët e interesuar të raportojnë për atë që po ndodh në komunitetet e tyre lokale.  Plani afatgjatë është që kanali të krijojë një 'Paketë Gazetarësh për Qytetarët' për të fuqizuar aktivistët dhe gazetarët e rinj që të prodhojnë material vizual me cilësi të lartë.

“Sheshit synon të bashkojë komunitetet rreth Channel Citizens. Duke u ofruar atyre njohuri, mjete dhe pajisje për të avancuar në mënyrë efektive aktivizmin e tyre në çështjet që lidhen me demokracinë, mjedisin, sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut, " tha Lorin Kadiu, Drejtoreshë Ekzekutive e Citizens Channel.

Bosnje dhe Hercegovinë

Podkastet për Tuzlën lidhin diasporën

Rreth 100,000 njerëz me origjinë nga Tuzla tani jetojnë jashtë rajonit, kryesisht në vendet e tjera evropiane. RTV Slon, me bazë në Tuzla, filloi të prodhojë podkaste, duke u përqëndruar në karakteristikat e rralla lokale që janë unike për Tuzlën-njerëz, ngjarje, objekte-për ta sjellë qytetin më afër diasporës dhe anasjelltas. 

Deri më tani, më shumë se 10 episode janë transmetuar në internet dhe reagimet fillestare nga publiku janë shumë pozitive.  Podkastet janë publikuar në kanalin RTV Slon në YouTube dhe qëllimi është të tërheqë më shumë shikues nga diaspora.

Podkasti i parë rajonal u përqëndrua në çështjet e romëve

Portali Udar, i njohur për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të romëve, ka filluar të prodhojë një seri podkastesh. In the first edition, guests were: Selma Selman, një artiste vizuale, Medina Spahić, aktiviste të të rinjve, Hedina Tahirović-Sijerčić, gazetare, shkrimtare dhe aktiviste, Draško Ignjatić, gazetar, dhe Kristina Ljevak, aktiviste për të drejtat e njeriut.

Udar synon të paraqitet, së bashku me të qenit një media informative si një qendër informacioni, e cila do të jetë një vend ku diaspora rome, organizatat joqeveritare dhe ndërkombëtare dhe institucionet shtetërore do të jenë në gjendje të marrin dhe shkëmbejnë informacion dhe ide mbi përmirësimin e pozitës së popullsisë rome.  Fokusi do të jetë gjithashtu tek të drejtat e njeriut. Një shembull se si portali po bën ndikim të rëndësishëm shoqëror në komunitet është përpjekja e tyre e suksesshme për ta bërë grupin muzikor popullor 'Dubioza kolektiv' të ndryshojë tekstin e këngës së tyre për shkak të konotacioneve fyese. 

Portali Udar filloi në vitin 2017 dhe boton në gjuhën boshnjake, serbe dhe kroate, ndërsa disa prej rezultateve kryesore janë përkthyer edhe në gjuhën rome.

Kosova

Seritë dokumentare promovojnë turizmin në Ferizaj

TV Tema me qendër në Ferizaj prodhoi episodin e parë të serisë së tyre dokumentare 'Zbulimi i Dardanisë' duke eksploruar krijimin e pesë pikturave murale të reja nga artistë vendas dhe ndërkombëtarë për 'Mural Fest'. Tani në vitin e saj të gjashtë, tema ishte "Shtëpia" që portretizonte eksodin e popullsisë civile nga Kosova në 1999. 

"Episodi i parë mbulon punën e artistëve ndërkombëtarë: Slim Safont, Zabou, Pablo Astrain, Guido Palmadessa, Vicente Macellari, dhe Mateu Targa, dhe nxjerr në pah vizionin e tyre për “Shtëpinë” dhe përshtypjet e tyre nga vizita në Kosovë ”, tha Visar Hoti, drejtor i TV Tema. 

Stacioni televiziv synon të përdorë prodhim me cilësi të lartë për të kontribuar në promovimin e turizmit dhe për këtë arsye në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik të komunitetit ku ata operojnë. Ky është një rol domethënës për një media për të promovuar komunitetin e tyre lokal dhe për të nxitur zhvillimin e tij. 

Uebfaqe e krijuar për kanal në gjuhën rome

Për herë të parë që kur u krijuan në 2010, Romtegra, një prizë e gjuhës rome nga Prishtina, tani kanë faqen e tyre të internetit, www.romtegra.com. Ata i ndanin lajmet dhe informacionet e tyre përmes kanaleve të mediave sociale. 

Romtegra është një organizatë joqeveritare e cila fokusohet ekskluzivisht në përmirësimin e gjuhës rome dhe nevojat e komunitetit rom në Kosovë.  Me uebfaqen e re, jo vetëm që ata do të jenë në gjendje të ndajnë informacion në lidhje me lajmet, ngjarjet dhe produktet më lehtë, Romtegra gjithashtu do të jetë më në gjendje të lidhet me audiencën e tyre. Me një grant tjetër nga projekti Media për të Gjithë, media do të jetë në gjendje të ndërveprojë më shumë me qytetarët duke përdorur mjetin e Raportimit të Qytetarëve të Angazhuar. 

 

Mali i Zi

Uebfaqe e re për Radio Titograd

Radio Titograd festoi ditëlindjen e tij të pestë në korrik duke lansuar uebfaqen e saj të re. Transmetuar në 101, Mhz, mbulon qytetet e Podgoricës, Danilovgradit, Spushit dhe Cetinjes. 

Përveç transmetimit në radio, programet transmetohen edhe në internet në mënyrë që njerëzit në të gjithë botën të mund ta dëgjojnë atë. Radio Titograd ka dëgjues në 34 vende, por me uebfaqen e re tani është plotësisht e arritshme për njerëzit me dëmtime të shikimit. Gazeta pret që numri i vizitorëve të përditshëm të rritet dhe tani po punon me TV Titograd për të prodhuar histori dhe video së bashku.

Stacioni televiziv ofron shërbimin e transmetimit të drejtpërdrejtë

Stacioni televiziv lokal, RTV Nikšić ka filluar ngjarjet e transmetimit të drejtpërdrejtë - nga seancat e asamblesë komunale deri në ngjarjet sportive dhe kulturore - në portalin e tyre në internet, faqet në Facebook dhe kanalin YouTube. Shikuesit kanë reaguar pozitivisht ndaj këtij shërbimi të ri pionier i cili i bën ngjarjet lehtësisht të arritshme. 

Përveç rritjes së audiencës së kanalit në internet përmes portalit të saj online, RTV Nikšić është afruar nga klientë të rinj dhe ekzistues që u kërkojnë atyre të mbulojnë ngjarjet e tyre. 

Maqedonia e Veriut

Faqja e internetit miqësore për celularin rrit lexueshmërinë me një të tretën

Ne krijuam një uebfaqe të re për portalin e lajmeve Duma nga Velesi. Ata tashmë kanë parë një rritje në lexueshmërinë e tyre ditore me 30%, por lexuesit e tyre gjithashtu po shpenzojnë një të tretën më shumë (35%) më shumë nga koha e tyre në faqe. Me një faqe interneti miqësore për celularin që është më e lehtë për t'u përdorur, kanali po arrin gjithashtu më shumë lexues në mediat sociale.

Duma tani ka një shërbim të transmetimit të drejtpërdrejtë në mënyrë që ata të mund të mbulojnë ngjarje publike si sesionet komunale, artet, biznesin dhe ngjarjet sportive. Ata gjithashtu mund të ofrojnë këtë shërbim për klientët e tyre dhe tashmë po vërtetohet të jetë shumë i njohur. 

Pagesat elektronike e bëjnë biznesin më të lehtë për mediat 

Disa media në Maqedoninë e Veriut do të jenë në gjendje të ofrojnë dhe të ngarkojnë për përmbajtjen, mallrat dhe shërbimet e tyre në mënyrë elektronike përmes pagesave elektronike. 

Aleksandar Birovljev, një mentor projekti dhe ekspert kryesor në tregtinë elektronike dhe pagesat elektronike në rajon, punoi me bankat kombëtare dhe WSPay për të krijuar sistemin. Katër media do të zbatojnë këtë sistem pagese elektronike, Radio Kanal 77, OhridNews nga Ohri, Nezavisen vesnik nga Shkupi dhe TV Kiss i Menada nga Tetova.

Serbia

Artikujt e ilustruar ndihmojnë lulëzimin e kanalit

Si pjesë e programit Media për të Gjithë, mediave u ofrohet trajnim special mbi mjetet dhe mënyrat e reja të raportimit në internet. Vizualizimi i të dhënave lejon që daljet të tregojnë histori të nxitura nga faktet dhe të përmirësojnë kredibilitetin dhe besueshmërinë e tyre. Vizualizimi i të dhënave gjithashtu mund të jetë efektiv si për lajmet e fundit ashtu edhe për historitë e veçanta. Duke hyrë më thellë në një temë dhe duke ofruar një perspektivë të re, ju ndihmon të shihni diçka të njohur në një mënyrë krejtësisht të re.

Pas trajnimit intensiv mbi vizualizimin e të dhënave, gazetarët nga Lozničke novosti filluan të botojnë artikuj në një mënyrë më interaktive dhe tërheqëse. Ata kohët e fundit botuan artikullin e tyre të parë ilustruar plotësisht me grafikë interaktive duke përdorur mjet të lulëzojë.   

Trajnimi i vizualizimit të të dhënave, i cili u mbajt në qershor të këtij viti, u ndoq nga më shumë se 50 pjesëmarrës nga 19 qendra tregtare nga vendet e BB. 

Shpërndani në rrjetet sociale