Për të ruajtur pavarësinë, mediat duhet të jenë financiarisht të qëndrueshme. Nëpërmjet programit Media for All, 55 media nga i gjithë Ballkani Perëndimor kanë punuar në mënyrë intensive me mentorë ekspertë nga Fondacioni Thomson për të zhvilluar dhe zbatuar idetë e tyre unike të biznesit.

Ndërsa mediat janë afër përfundimit të programit 12-mujor, i cili ka përfshirë trajnime të gjera me porosi, mentorim dhe ngritje kapacitetesh, ne shikojmë qasjet e ndryshme që kanë parë një rritje në mundësitë e biznesit dhe lidhje më të forta me audiencën. Duke krijuar përmbajtje të reja dhe duke ofruar shërbime të reja, mediat po bëhen më tërheqëse për reklamuesit:

  • Me trajnimin për krijimin e dokumentarëve dhe tregimin e storieve, një medium ka prodhuar një sërë programesh që shikojnë rajonin e tyre
  • Platforma e parë për ndarjen e fotografive është krijuar në Bosnje dhe Hercegovinë
  • Shifrat e audiencës janë rritur me përmbajtje të re dhe me fokus të shtuar në rrjetet sociale për të ndarë storie
  • Përmirësimi i teknikave të marketingut dhe shitjeve ka rritur numrin e klientëve dhe lexuesve potencialë

Këshilli Britanik po punon në partneritet me Rrjetin Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese (BIRN), Fondacionin Thomson dhe INTRAC (Qendra Ndërkombëtare e Trajnimit dhe Kërkimit të OJQ-ve) në programin Media for All, financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar.

Mund të mësoni më shumë rreth aktiviteteve të përfituesve të granteve Media for All më poshtë ose vizitoni faqen e internetit Journalift për të mësuar më shumë rreth punës sonë në të gjithë rajonin. 

Shqipëri

RTSH Gjirokastra: Rritje e shikueshmërisë përmes serialeve dokumentare 

RTSH Gjirokastra është një transmetues lokal në jug të Shqipërisë. Në kuadër të projektit Media for All, ata po prodhojnë dokumentarë mbi zhvillimin social-ekonomik dhe kulturor të qarkut të Gjirokastrës. Deri më tani, ata kanë prodhuar 4 nga 10 dokumentarë të planifikuar. Temat përfshijnë rininë, gratë sipërmarrëse, mjedisin dhe sfidat e agroturizmit dhe zhvillimin e rajonit.

Nëpërmjet projektit, ekipi i RTSH Gjirokastra mori trajnim dhe mentorim për t’i ndihmuar ata të redaktojnë dhe prodhojnë video dhe të mësojnë rrëfimin e storieve dhe prodhimin e dokumentarëve. Dokumentarët kanë qenë aq të njohur sa dy prej tyre janë kërkuar nga zyra qendrore e stacionit në Tiranë për t’u transmetuar në nivel kombëtar dhe ka pasur një rritje të bizneseve që duan të reklamojnë përmes medias.

Bosnje dhe Hercegovinë

Stoku i parë i fototekës në vend 

Mediumi eTrafika.net me bazë në Banjallukë ka krijuar platformën e parë të ndarjes së fotografive në Bosnje dhe Herzegovinë (BeH). E njohur si stok fotografi, një gamë e gjerë imazhesh janë vënë në dispozicion, të cilat mund të përdoren për të ilustruar histori të ndryshme. Përdoruesit paguajnë një tarifë të vogël për të riprodhuar imazhin ose mund të vihen në dispozicion pa pagesë në këmbim të një krediti.

Ideja prapa fototekës nga eTrafika është që këto imazhe të jenë të disponueshme për mediat lokale për t’i përdorur në botimet e tyre.

“Një pjesë e stokut do të jetë falas për t’u përdorur dhe do të funksionojë në parimin e shkëmbimit të fotografive, ndërsa pjesa tjetër do të jetë e disponueshme me abonim dhe do të ofrojë foto me cilësi të lartë nga të gjitha fushat – ilustrime, portrete, peizazhe, panorama, ngjarje...”, tha Vanja Stokiq, duke shtuar se deri më tani, fotografët i janë përgjigjur shumë pozitivisht kësaj nisme të re.

Ekipi në eTrafika e zhvilloi idenë për platformën e shkëmbimit të fotografive disa vite më parë, por nuk ishin në gjendje ta krijonin atë derisa morën fondet e nevojshme nga projekti Media for All. Mund të jetë e vështirë të përcaktohet burimi dhe pronari i të drejtës së autorit të imazheve pasi ekziston besimi se gjithçka në internet është falas dhe e hapur për t’u përdorur, kështu që krijimi i stokut të fototekës do të ndihmojë në kompensimin e fotografëve dhe ilustruesve kur puna e tyre riprodhohet në publikime të tjera. 

Radio ZOS: Shtyllë e komunitetit lokal 

Radio ZOS është një radio dhe portal lajmesh i udhëhequr nga femrat që operon në qytetin e vogël Teshanj. Ata kanë zhvilluar lidhje të thella me komunitetin lokal që kur filluan të operojnë në 1997, por donin të gjeneronin më shumë të ardhura.

Duke punuar me mentoren e tyre, Sanja Mitiq, profesoreshë e asociuar në Departamentin e Biznesit dhe Menaxhimit në Universitetin e Beogradit, Serbi, ata zbatuan me sukses idenë e tyre të biznesit për të krijuar një agjenci marketingu. Synimi është që ajo të shërbejë si ndërmjetës midis kompanive lokale dhe agjencive të mëdha të reklamave, por ato do të ofrojnë gjithashtu shërbime të marketingut në internet, të zhvillojnë fushata promovuese dhe shërbime të tjera marketingu.

 

Brenda dy muajve të parë të realizimit të projektit, Radio ZOS arriti të korrë rezultatet që ishin planifikuar për tremujorin e parë. Sekreti i këtij suksesi qëndron në raportet e tyre të forta me komunitetin lokal.

“Radio ZOS është plotësisht e vetëdijshme për nevojat e kompanive vendore nga rajoni i Teshanjit. Duke e ditur këtë, ata ofruan një pako të qartë shërbimesh që janë të përshtatura për specifikat e kompanive lokale”, tha Mitiq.

Kosovë

TV Prizreni: Formatet e reja rrisin madhësinë e audiencës

TV Prizreni, një transmetues lokal nga qyteti i Prizrenit, ka rritur shifrat e shikueshmërisë, veçanërisht shifrat në zonat rurale, përmes grantit për zhvillimin e biznesit Media for All. Më parë, ky medium prodhonte mesatarisht dy storie në ditë, por në gjashtë muajt e fundit prodhimi i tyre është:

  • 181 lajme televizive  
  • 14 storie të gjata,  
  • 30 emisione të drejtpërdrejta,  
  • 82 artikuj në faqe të internetit dhe 
  • 1 dokumentar

“Ne kemi dyfishuar produktet tona në numër, kemi zgjeruar mbulimin tonë duke depërtuar tek grupe të reja gjeografike dhe sociale dhe kemi përmirësuar kapacitetet tona të brendshme duke ndjekur trajnime të ndryshme”, tha një zëdhënës i TV Prizrenit. Duke pasur parasysh rritjen e numrit të storieve dhe cilësisë së artikujve të prodhuar, ka pasur një rritje të shikuesve dhe ndjekësve në kanalet e rrjeteve sociale. Media, e themeluar në vitin 1999, është ndër mediat më të vjetra lokale në Kosovë. Shpresohet se qarkullimi i shtuar do të tërheqë më shumë reklama nga bizneset lokale.

Mal i Zi

TV Teuta: rritje e ndjeshme e audiencës duke përdorur rrjetet sociale për të ndarë lajmet

Që nga fillimi i projektit Media for All, mediumi shqipfolës, RTV Teuta, duke përdorur në mënyrë më efektive kanalet e tyre të rrjeteve sociale, ka parë një rritje të ndjeshme të numrit të audiencës.

Të dhënat e Facebook-ut tregojnë se numri i ndjekësve është rritur për 50%, ndërsa vizitat e faqes janë rritur për 184%. Shtrirja e faqes së TV Teuta në Instagram është rritur për 418%. Ata gjithashtu kanë 1500 abonentë të rinj në kanalin e tyre në YouTube.

“Para realizimit të projektit, ne nuk kishim vizion të qartë dhe strategjik sa i përket kanaleve tona të rrjeteve sociale. Falë bashkëpunimit të ngushtë me ekspertët e projektit, ne arritëm të rrisim shikueshmërinë tonë dhe të tërheqim më shumë audiencë”, tha Lika.

Maqedoni Veriore

KumanovoNews: Nga mediumi lokal në të rajonal

KumanovoNews është një portal i vogël lajmesh në internet që po bëhet një media rajonale me mbështetjen e programit Media for All. Ata tani përdorin teknika të gazetarisë multimediale, duke përdorur tekst, imazhe, tinguj, videoklipe dhe grafika për të treguar storie në një mënyrë tërheqëse. Storiet tani shpërndahen edhe në rrjetet sociale, si dhe në faqen e tyre të internetit. Ata kanë rritur lexueshmërinë ditore për 25% krahasuar me periudhën para ndërhyrjes.

Që nga marsi i vitit 2021, ata kanë punuar me mentorë nga Fondacioni Thomson, një organizatë e pavarur bamirëse që trajnon gazetarë në mbarë botën, për të zhvilluar idetë e tyre të biznesit. KumanovoNews tani ka një faqe të internetit dhe pajisje të reja, ka punësuar staf të ri dhe ka një rrjet të korrespondentëve në të gjithë rajonin. Mentorët gjithashtu i ndihmuan ata të zhvillonin një strategji të përmbajtjes dhe marketingut për të zgjeruar mbulueshmërinë e tyre dhe për të depërtuar tek audienca të reja. 

Mediumi tani po prodhon përmbajtje multimediale për tema dhe ngjarje të rëndësishme nga rajoni verilindor i Maqedonisë së Veriut. Që nga marsi i vitit 2021, KumanovoNews ka prodhuar rreth 1.000 lajme të shkurtra, 1.060 fotografi, gjashtë video storie multimediale, si dhe ka ilustruar gjashtë histori me infografikë dhe grafikë. Disa nga këto histori u ripublikuan edhe në mediat kombëtare.

Serbia

021: Zhvillimi i një baze të dhënash të klientëve dhe përdoruesve për të komunikuar më mirë me klientët ekzistues dhe potencialë 

021, është një medium multiplatformësh me bazë në Novi Sad, e krijuar 23 vjet më parë. Ai përbëhet nga një radio dhe portal interneti si kanalet kryesore të komunikimit, dhe një kafene e quajtur Radio Cafe, një biznes anësor i krijuar për të mbështetur pavarësinë e medias me të ardhurat e saj jothelbësore të biznesit.

Duke punuar me mentorët nga Fondacioni Thomson, 021 zhvilloi një bazë të dhënash të klientëve të biznesit. Me këtë softuer të ri, lista e klientëve të mundshëm është dyfishuar dhe strategjitë e shitjeve dhe marketingut janë më efektive pasi ata kanë një kuptim më të mirë të nevojave dhe interesave të audiencës së tyre.

Përveç një granti për zhvillimin e biznesit, 021 ka përdorur mjetin e Raportimit të Qytetarëve të Angazhuar nga programi Media for All. Ky pyetësor online u jep qytetarëve mundësinë të sugjerojnë tema, të ofrojnë dokumente dhe dëshmi. Duke pyetur komunitetin lokal për çështje të tilla si prerjet e pyjeve dhe deponitë ilegale, mediumi po përfshin audiencën e tyre. Ato po veprojnë si një kanal komunikimi mes qytetarëve dhe autoriteteve vendore, i cili po rezulton të jetë shumë efektiv në adresimin e shqetësimeve të ndryshme.

Családi Kör: Qarkullim më i madh përmes kuponëve të zbritjes 

E përjavshmja në gjuhën hungareze Családi Kör ka prezantuar kuponët e kursimit të parave në një shtojcë që lëshohet çdo tre muaj. Synimi është rritja e qarkullimit me pagesë dhe tërheqja e reklamuesve të rinj për të rritur të ardhurat e tyre, por edhe për të zhvilluar më tej kontaktet me audiencën e tyre.

Journalift raporton se që nga publikimi i shtojcës të parë në gusht, shitjet u rritën për 14% dhe qarkullimi në përgjithësi ishte 4% më i lartë. Pika ka marrë gjithashtu reagime pozitive nga dyqanet që i ofrojnë zbritjet. 

Shpërndani në rrjetet sociale