Ky projekt i quajtur "Ilaçet e gjyshes", fitoi vendin e dytëSfidën e Katërt të Kodimit. Ai u krijua nga Armisa Prebibaj dhe Ergi Çarçani nga shkolla "Met Hasa" nën mentorimin e mësueses Brunilda Çelbeqiri. Qëllimi i projektit është të ndihmojë të moshuarit të marrin ilaçet e tyre në kohën e duhur. Fëmijët kishin vënë re se gjyshërit e tyre shpesh harronin të merrnin ilaçet e tyre në kohë, gjë që u krijonte atyre probleme shëndetësore. Nga këtu lindi dhe ideja e tyre, kështu që ata vendosën të përdorin mikro:bitin dhe të programojnë një 'reminder' që jep alarm në kohën e kërkuar dhe kështu u kujton gjyshërve që është koha të marrin ilaçet e tyre.

Projekti në vetvete është shumë i thjeshtë, ai përmban pajisje që ne tashmë i kemi në shtëpitë tona si bateri, orë, altoparlant, kabllo etj., Kështu që ky model është i përballueshëm për të gjithë, duke mos shpenzuar domosdoshmërisht shumë para. Për ta bërë projektin më interesant, nxënësit menduan ta ndërtonin atë në formën e një roboti, në mënyrë që gjyshërit e tyre ta konsideronin atë si një mik apo shok që i ndihmonte ata të merrnin ilaçet e tyre.

Të dy anëtarët e ekipit po mendojnë të përmirësojnë prototipin duke shtuar disa bokse me Bluetooth duke i vendosur në çdo dhomë dhe në zonën e jashtme kështu që alarmi mund të dëgjohet edhe në pjesë të tjera të shtëpisë.

Shpërndani në rrjetet sociale